tiistai 16. joulukuuta 2014

Mehukas kalkkunarulla

Perinteinen joulukinkkuhan löytyy varmasti monen joulu pöydästä mutta joiltakin löytyy itse kalkkuna. On olemassa kokonainen kalkkuna minkä sisuksiin tungetaan jos jonkinmoista makua antavaa ainesta, sen valmistus kestää myös pidemmän aikaa.. Ja on olemassa pienempi versio, kalkkunarulla joka on myös mielestäni ihan hyvä vaihtoehto pienemmälle porukalle!

Meillä on lähes aina perinteiset "kinkun valvojaiset" oli sitten uunissa kinkku tai kokonainen kalkkuna. Näissä valvojaisissa saa olla osallisena jokainen hereillä pysyvä ja vaikka naapuritkin, isovanhemmat, siskot ja ketkä nyt haluavat. :) Illan mittaa voidaan pelailla pelejä, syödä hyvin, katsoa leffaa, mitä nyt milloinkin. Kinkkua on valvottu jo lapsuus kodissa ja mielestäni aika kiva perinne! Nyt kuitenkin vinkkaan myös ihan mahtavasta kalkkunarullasta jos ei uskalla kokonaista tipua uuniin laittaa tai possu ei ole mieleen. On paljon helpompikin ratkaisu, mikä ei aikaa vie parista tunnista enempää mutta maultaan se on mielettömän mehukas ja hyvä! 

Meillä syödään kalkkunarullaa joskus ihan perus arkiruokanakin koska se on esim. M:n yksi lemppareista. 

Näin ollen jos päätätkin tänä jouluna että pöydästä löytyykin pikkuinen kalkkunarulla tai vaikka kaksi rullaa on ohje seuraavan lainen:

Ohje n. 1kg rullalle
Aseta kalkkuna-rulla vuokaan, laita päälle haluamasi mausteet kuten suolaa ja pippuria. Aseta lämpömittari niin että sen kärki on suurinpiirtein rullan sisällä keskikohdalla itse rullaa. Kaada vuuan pohjalle vettä niin että sitä on n. 1,5cm vuuan pohjasta ylöspäin (lisää vettä paiston aikana jos tarvis) Uuni 175`C n. 2h.. Kun mittari näyttää 75`C ota rulla pois ja laita folion sisään vielä 10min ajaksi jolloin sisälämpötila nousee 77`C ja se mehevöityy entisestään. 

Kalkkunan voi myös kuorruttaa:
Ota kalkkuna uunista noin 1h50min jälkeen pois, levitä sinappia joka kohtaan ja lisää päälle/sivuille korppujauhoja tai esim. mysliä joka myös vallan hyvä vaihtoehto! Laita takaisin uuniin ja paista kunnes sisälämpö sen 75`C ja folioon. 

Kaupasta saa valmis pussissa myös gluteenitonta korppujauhoa sekä mysliä!

Kastike:
2dl paistolientä 
1dl vettä
100g soseutettua omenaa
2dl kuohukermaa
ripaus mustapippuria myllystä

Keitä kattilassa hyvin sekoittaen kunnes kastike pulpahtaa on se valmista. Kaada kastike joko rullan päälle vuokaan tai tarjoile erikseen kastikekannusta.

-Elisa
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti