maanantai 8. joulukuuta 2014

Auringonkukkasämpylät GL,L


Näitä ensikertaa maistaneena mietin miksei tule useammin leivottua itse leipää jota syö. "Normaaleja" leipiä kun on kauppojen hyllyt pullollaa ja valikoima on laaja ei ehkä siitä syystä ole hurahtanut moiseen.. Nykyään kuitenkin kun normaalit leivät ei enää sovikkaan osaksi ruokavaliota, on käytössä gluteenittomat vaihtoehdot. Gluteenittomia leipiä on kuitenkin huomattavasti vähemmän ja useamman leivän maut ei kyllä itseä ole miellyttänyt joten ehkä mäkin nyt alan entistä enemmän leipomaan ihan perus leipää itselleni. Gluteenitonkin voi olla hyvää, pehmeää ja ennenkaikkea huomattavasti terveellisempää kuin esim. vehnäsämpylä..

Sämpylä taikina:

1pss kuivahiivaa
4dl maitoa (L)
1rkl psylliumia
1tl ruususuolaa
1rkl hunajaa
0,5dl juustoraastetta
50g sulatettua voita
1rkl oliiviöljyä
1dl tattarihiutaleita
N. 7dl gluteenitonta jauhoseosta



1)Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää joukkoon psyllium, suola, hunaja, juustoraaste ja voi. 2)Lisää joukkoon tattarihiutaleet sekä jauhoseos pienissä erissä vaivaten. Voit käyttää apuna taikinavatkaimia!
3) Lisää oliiviöljy sekä jauhoja kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Loppuvaiheessa lisäsin jauhoja suoraan pussista kaataen joten siksi jauhojen määrä on NOIN merkittynä koska en ole täysin varma määrästä tämä ohje kun kehittyi sitä tehdessä. Joten lisää jauhoja aina sen verran kunnes vaivatessa se ei enää tartu käsiisi. :)

Pyörittele taikinasta 9kpl sämpylöitä, anna kohota liinan alla 20min jonka jälkeen voitele muna-sevi seoksella ja ripottele auringonkukka siemenet vielä päälle. Uuni 225`C  13min.


kuva1: pyöritetyt sämpylät littanammaksi paineltuna, kuva2: 20min kohonneet sämpylät voideltuna, kuva3: valmiit sämpylät uunituoreena.



Sämpylät toimivat myös gluteenittomina hamppari-sämpylöinä.

-Elisa


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti