torstai 5. maaliskuuta 2015

lapsen vatsa

Herkkä masuinen lapsi voi saada vatsakipuja jo vaan yhden karkin popsimisesta. Näin on juurikin meidän lapsen masun laita.

Vee on vauvasta asti kärsinyt jos jonkin moisista vatsavaivoista ja vatsan epämääräisestä käytöksestä. Syitä on etsitty esim. laktoosi-intoleranssi kokeella, keliakia on pois suljettu sekä muutama muu ainesosa. Syytä ei ole löytynyt ja vaivat jatkuvat. Joku lääkäri on myös sanonut että jotkin viljat voivat olla huonoksi hänelle jos ottaa huomioon etten minäkään siedä enää viljoja?!

Pahimmillaan pikku herää kesken yötä huutamaan hysteerisenä hiestä märkänä ja vetää itsensä selkä kaarella aivan jäykäksi. Sitä katsellessa voi jopa melkein itse jo tuntea tuon kivun sisuksissa. Ihan kamalaa. Ennen kuin hän oppi puhumaan oli se ehkä jopa vielä kamalempaa kun ei ollut havaintoakaan siitä mitä tapahtuu! Nyt hän huutaa miten "mahaan sattuu". 

Ensimmäinen ja suurin apu vatsaan on ollut se kun jätettiin antamatta hammasläkäreiden suosittelemat xylitol-pastillit joita "pitäisi" antaa aina ruuan jälkeen. Veen vatsa ei kestä edes niitä. Toisena vaihdettiin maitohappo-bakteeri valmiste gefilus-tippoihin jotka eivät sisällä makeutusaineita joita taas mansikanmakuiset pureskeltavat sisälsivät. Karkkia hän ei saa oikeastaan ikinä! Keksit ja pullat on muuten melkeinpä saamatta paitsi tietysti juhlissa. Tuolloinkin muistutamme häntä miten ei tulisi syödä liikaa koska se aiheuttaa vatsakipuja myöhemmin. 



Erikoisinta on uusin "vaiva" nimittäin loputon ruokahalu. Vee voi syödä ison lautasellisen ruokaa, päälle esim. banaanin ja puolen tunnin kuluttua vatsa on vähintäänkin kun räjähtävän ilmapallon kokoinen sekä näköinenkin ja hän valittaa sen kipuilua. Mutta oudointa on siitä alkava ruuan kinuminen. Hän itkua vääntäen huutaa lisää ruokaa vatsaan joka on täpöten täynnä?!? 

Viimeisin lääkärillä käynti johti maidottomaan ruokavalio kokeiluun. Saas nähdä löytyykö apua siitä vaiko ei. 

Onko muilla vatsavaivoista kärsiviä herkkä mahaisia lapsia? Miten teillä on vaivoja helpotettu? Mistä saanut apua? 

-Elisa
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti