tiistai 12. elokuuta 2014

Kesän ravintola käyntejä allergikkona.

Välillä mietin oonko mä oikeesti liian vaativa ravintolassa kävijä vai voiko mulle osua aina kokki joka ei tee työtään muuta kuin kuun lopussa tulevan palkan takia..

Itse kun olen todella intohimoinen ruuan laittaja joka omaa koulutuksen kokkina voin vaan ihmetellä miten helpolla sieltä koulun penkiltä voikaan päästä keittiöhin touhuamaan. Jollet osaa, opettele, pyydä apua ja tarjoile ruokaasi eteenpäin vasta kun se oikeasti on sen tarjoilun arvoista!


Mielestäni ehkä tärkeintä olis miettiä että söisinkö itse tuota vastaavaa ruokaa ja pystyisinkö toteamaan sen syötyäni että olipas muuten mielettömän hyvin valmistettu ja maukas annos. Liian monelle perus paikan kokille tämä miete tuntuu olevan melko kaukainen. Kunhan nyt vaan se annos saadaan tehtyä siihen lautaselle niin siinä se..

Olen tänä kesänä syönyt aivan järkyttäviä annoksia eri terassi ravintoloissa kuin myös ihan perus ravintoloissakin.

-Yksi mieleenpainuva oli broilerfile kauden kasviksilla Naantalin kaivohuoneella.... Sain totaalisen ylikypsän kanafileen eteeni joka oli asetettu vanhassa paistoöljyssä lilluvien kasvisten päälle. Annokselle kertyi hintaa noin 25€. Päätin kuitenkin maistaa ja se oli pahempaa mitä edes ulkomuodolta osasi odottaa. Kana oli kuin iso kasa kauan jauhettua purkkaa suussani, kasvikset maistuivat moneen kertaan palaneelta paisto ölyltä. Siinä meni sen kerran ruokahalu ja annos palautukseen. Todella kurja miten paikassa josta sain muutamaa viikkoa ennen täydellisesti valmistetut ribsit voi tarjoilla myös toisesta ääripäästä olevaa "kuraa".. Tuurista kiinni osuuko kohdalle pätevä kokki vaiko kesähessu jota ei kiinnosta muu kuin palkka. Tarjoilioiden kohtelulle annan kyllä plussaa, asian mukaisesti hoitivat asian ja olivan aidosti pahoillaan.

-Toinen kokemus kana-caesarsalaatti Naantalin ranta-ravintolasta joka on naantalin kylpylän omistuksessa. Tässä kyseisessä salaatissa oli niin vanhentunutta kanaa kuin salaattiakin. Kana maistui vanhalle ja hajustakin sen jo huomasi että nuo fileestä leikatut siivut kävelevät lautaseltani kohta jo itse menemään. Salaatin palojen reunoissa oli rusehtavaa limaista reunustaa joka tulee kun salaatti ei ole enää hyvää/tarjoilu kelpoista. Tarjoilian kommentti oli lähinnä "jaa, no sanon keittiölle." Ei tarjottu uutta annosta ei jälkkäriä ym. palautin annoksen josta ei oltu edes syöty kuin haarukallinen. Myyjä laskua tuodessaan totesi että antoi 15% alennusta minun annoksestani..
15% alennusta siitä että pyöräytin haarukkaani salatti kulhossani joka oli pilaantunut selkeästi jo silmälläkin nähden.. Se olikin viimeinen kerta siinä paikassa.

-Pizzeria Denistä olen muutamaan otteeseen päässyt kehumaan jo blogissani mutta sattuipas sielläkin jo yksi kurjempi tapahtuma. Vilja-allergisena ihmisenä en voi syödä edes murusta joka sisältää viljoja jollen halua rajuja vatsakohtauksia ym. Niinpä minulle tuotiin vahingossa väärä pitsa joka EI OLLUT GLUTEENITON. Kurkkaan joka kerta pitzan pohjan ennen syömistä sillä moneen kertaan minulle on tarjottu ruokaa jonka piti olla gluteenitonta ja ainahan vahinkoja sattuu. Huomasin heti eron ja täytteenäkin oli ylimääräisenä paprika joten palautin pitzani. Vielä tässäkin kohtaa tarjoilia kysyi haluaisinko kuitenkin syödä pitzan vai pyytääkö hän tekemään uuden. Luulen että hän ei tainnut tuossa kohtaa rekisteröidä muuta kuin väärän täytteen, tarjoessaan normaalia pitzaa vilja-allergiselle toistamiseen. Sain kuitenkin pikaisesti uuden oman pitzani joka oli tälläkin kertaa mielettömän hyvää!

- Pitzeria "rippelä" naantalin rannasta tarjosi myöskin "gluteenittomana" pitzaa joka kuitenkin sisälsi gluteenia.

-Aijemmin kehujani saanut Di trevi tarjosi "patatas pravas" jota olen ennenkin ottanut lisukkeeksi ja saanut aivan mielettömän hyvin friteerattua perunaa. Tällä kertaa tuli yli keitettyä "perunapuuroa" löysän frittikuoren sisällä. :(

Listaa voisin jatkaa vielä enemmänkin mutta tässä muutamia..

Muutenkin on "hankalampaa" syödä ravintoloissa allergiani vuoksi koska kaikkea ei saa syödä ja täytyy olla tarkkana mitä suuhunsa laittaa jotta välttyy siltä gluteenilta. Tunnun olevan todella varautunut joka kerta syödessäni muuta kuin itse valmistamaani ruokaa koska niin monessa on gluteenia ja moni joka ei itse oli allerginen viljoille taikka elä kyseisen henkilön kanssa ei aina välttämättä osaa edes ajatella mihin kaikkeen sitä voi olla tungettuna. Ja monesti olen saanut eteeni muuta kuin pitää joten toisaalta ihmekkös tuo ennakkoluuloinen asenne välillä.

Luulen että ajan kanssa sitä oppii luottamaan enemmän muiden tarjoomaan ruokaan kunhan hyviä kokemuksia kertyy. Niiden metsästys siis jatkukoon! ;)

Yksi unelmistani olisi olla ruoka kriitikko. Rakastan ruokaa, tiedän siitä paljon ja allergiani myötä olen huomannut miten paljon hankalampaa "keliaakikon" on saada oikeanlaista ruokaa ja hyvää sellaista kuin ihmisen joka saa syödä kaikkea.Niinpä olisikin ihan mielettömän hienoa kirjoittaa siitä ja jakaa tietoa muillekkin. Kyllä mun mielestä oli paikka sitten huippu rafla taikka pieni lounas ravintola niin ruuan on oltava ainakin hintansa väärtti.

Täytyy jakaa myös yksi positiivinen lounasravintola käynti Maskussa (masku cafe, juhla-/pitopalvelu). Hinta ja laatusuhde osuu kohdalleen enemmän kuin hyvin. Kypsyys asteet ovat aina olleet täydelliset ja ruoka maistuvaa. Onneksi on myös niitä ihan tavallisia lounas paikkojakin missä tehdään sitä ruokaa sydämmellä eikä pelkän palkan vuoksi. Ammattitaito näkyy niin tarjoilioiden kuin ruoka-annostenkin puolesta! Paikasta saa lounaaksi kunnon "kotiruokaa" ja annoksia on monipuolisesti, Suosittelen!

Kyllä kokkina toimivan henkilön täytyy osata ruokien kypsyys asteet, tuoreus, allergiat ym. Muuten olisi syytä harkita suuresti alan vaihtoa ja jättää kyseinen työ niille jotka sen osaavat jollei ole kiinnostusta edes opetella.

-E
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti