keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Ei ikinä enää yhtään hormoonia!

E-pillereiden lopetuksesta on aikaa nyt viisi kuukautta. Ja voi luoja miten onnellinen valinnastani olenkaan! Ainut hyvä puoli niissä oli se ehkäisy! Mutta miljoona muuta negatiivista aiheuttajaa sai mun mittani täyteen ja päätinkin kyseiset pillerit lopettaa... Ei enää yhtään hormonia tähän kehoon, meinaan nyt hormonia jota kehooni ei kuulu. Omilla mennään ja toivottavasti vielä monta vuotta ennen vaihdevuosia jolloin voi toki joutua turvautumaan johonkin hormonaaliseen hommaan! Toki toivon/uskon että näiden vuosien aikana olisi jo asiat niin hyvin että luonnonmukaiset hoitomuodot / helpotukset olisivat jo niin hyvissä nimissä ettei itsekkään joutuisi mitään ylimääräisiä lääkkeitä ainakaan syömään.

Itse tosiaan olen syönyt KUUTTA?! eri ehkäisypilleriä. Veen jälkeen neljää eriä koska aina kyseisestä e-pilleristä aiheutui jotain haittoja jotka eivät olleet itselle hyväksi. Viimeisimpiä  söin noin 1,5-vuotta.. Nämä Zoelyt tasoittivat hormoneja eniten mutta aiheutui niistä monta muuta epämiellyttävää vaivaa. Nyt kuitenkin tosiaan 5kk jälkikäteen voin niin hyvin ja olen löytänyt taas kerran ihan sen oman itseni, herää kysymys onko ehkä näiden hormonivalmisteiden pois jättäminen ollut osana kyseistä fiilistä jonka olen saavuttanut. Ehkä.

Lääkäri pelotteli järkyttävillä oireilla joita aiheutuisi hormonipitoisten e-pillereiden lopetuksen jälkeen jne.. Mutta päätin kuitenkin yrittää ja päivääkään en ole valintaani katunut. Se kasa mitä riskejä kyseiset pillerit voivat aiheuttaa, on mielestäni huolestuttavampaa kuin se mitä oireita voi joutua kärsimään kunnes oma keho taas löytää omat raiteensa.. Toki ihmisiä on erilaisia ja jokainen reagoi omalla tavalla mutta itseni kohdalla tämä on ehdottomasti ollut se oikea valinta! Normaalisti kehoni on aika herkästi reagoivaa sorttia, siksi olenkin ihmetellyt miten juuri minulle ei ole aiheutunut pillereiden lopetuksesta suurin piirtein mitään "ongelmia".. Mitä nyt menkkamaisia alavatsakipuja parin ekan kuun aikana mutta siinä se.. Aika vähäistä sanoisin.. Ainakin itseni kohdalla joka ajoittain saa jo muutenkin vatsan kipukohtauksia jotka ovat aivan eriluokkaa..

Toki ei tässä vieläkään olla tilassa jota toivoisi.. Nimittäin kyseiset pillerit jättivät perus kuukautiset kokonaan pois ja eivät ne ole edelleenkään alkaneet.. :/ Siihenkin lääkäri määrännyt HORMOONEJA jotta kyseiset menkat alkaisivat uudestaan. Tästäkään mahdollisuudesta ei kukaan aiemmin maininnut kun asiaa ihmettelin miten voi olla turvallista niiden jäädessä kokonaan pois.. Niiden piti alkaa kun pillerit lopettaa.. Ei kuitenkaan ainakaan vielä.. Katsellaan..

Mitä ehkäisymuotoa sinä käytät ja miksi? Onko joku mitä et missään nimessä aloittaisi tai joku mistä et ikinä luopuisi? Kuulisin mielelläni muiden kokemuksia ja mielipiteitä kyseisestä aiheesta! Anonyyminä kommentointi onnistuu myös! ;)

-Elisa
10 kommenttia on "Ei ikinä enää yhtään hormoonia!"
 1. Jes! Mäkin lopetin hormoniehkäisyn raskautumista ennen ja olo koheni huomattavasti! Olin käyttänyt siis ehkäisyrengasta n.vuoden kun olin kuullut siitä hyvää kun on paikallinen ehkäisy ja ei tarvi muistaa päivittäin ym. Mutta se aiheutti mulle alakuloisuutta eikä olo ollut oikein oma itseni. Kun ehkäisy tulee taas ajankohtaiseksi olen miettinyt LadyCompia :) ei hormoneja ja vaikuttaa olevan ihan luotettava! -Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Itselleni myös ehdotettu kyseistä rengasta sen lisäksi kapselia, laastaria, kierukoita ja vaikka mitä.. Haluaisin itse ehdottomasti vaihtoehdon jossa ei tarvitse joutua hormooni hirmun kynsiin.. Täytyy perehtyä itsekkin enemmän tuohon LadyComp vaihtoehtoon! :) -Elisa

   Poista
 2. Käytän e-pillereitä. Olen harkinnut vaihtamista johonkin muuhun, mutta en osaa päättää, mikä kaikista eri vaihtoehdoista on se paras. Kokeilemalla se kaiketi selviää. E-pillereillä on minuun suuri hormonaalinen vaikutus, olen todella herkkä ja alakuloinen. Vaihdoin niitä kerran, mutta ei auttanut. Tekstisi oli hyvä, voisi itse jopa miettiä lopettamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Uskon myös tuohon että kokeilemalla se selviää.. Kurjaa kyllä kun ei ole olemassa valmiiksi hormoonitonta vaihtoehtoa joka sopisi varmasti kaikille. Noita vaihtoehtoja kun on lukuisia ja sanotaan että voi mennä 6-12kk että keho tottuu ehkäisyyn. Siihen asti olisi vaan kestettävä oireista huolimatta.. Hurjaa touhua.. Mutta joillekkin tuntuu e-pilleritkin sopivan vuosi toisensa jälkeen. En muista itselläni olevan olleen ongelmia e-pillereiden kanssa ennen lapsen saamista.. Sen jälkeen oma hormoni toiminta taisi kokea senpäiväsen muutoksen että kyseiset pillerit (lukuisista kokeiluista) huolimatta ei vaan enää istu tähän kehoon. Ja mielestäni hyvä niin! Ei enää mitään ylimääräistä tähän kehoon! :)

   Poista
 3. Itse käytän ehkäisyrengasta ja se on kyllä osoittautunut aivan mainioksi systeemiksi. Se on niin huoleton ja tasaisempi hormoonien 'annostelun' kanssa. En vaihtaisi kyllä toiseen ehkäisymenetelmään, ainakaan tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla että jollain positiivisia kokemuksia myöskin hormonaalisista ehkäisyistä.. Kyllä itsekkin harkitsin jossain vaiheessa rengasta mutta en sitten kuitenkaan suostunut kun ikinä ei valmiiksi voi tietää miten itselle sopisi. Mutta peukut sulle että sun kohdalla on löytynyt juuri sinulle sopiva vaihtoehto! :)

   Poista
 4. Lopetin e-pillerien käytön vuonna 2010, kun olin niitä suunnilleen 10 vuotta nappaillut. Kolme merkkiä taisin ehtiä käydä läpi. Lopulta kyllästyin itkuisuuteen, päänsärkyihin ja täysin älyttömiin mittoihin kasvaneeseen mielialojen heittelyyn, jonka takia kävin psykologin juttusillakin. Viimeisenä oljenkortena päätin lopettaa pillerit.

  Lopettamisen jälkeen meni lähes 9 kuukautta, ennen kuin kuukautiset palautuivat. Pari kuukautta kärsin myös todella ikävästä aknesta, mutta se katosi omia aikojaan. Positiivisia vaikutuksia sen sijaan oli enemmän. Maailma sai taas värit eikä kaikki aina itkettänyt, suututtanut, raivostuttanut. Ei tarvinnut käydä hoidattamassa pollaa, kun kroppa alkoi toimia normaalisti.

  Tuon jälkeen olen kerran siirtänyt kuukautisia hormoneilla, mutta en kyllä tee sitä virhettä toiste. Ei nimittäin mennyt kovinkaan kauan, kun olin taas sekopää raivoaja. Ei kiitos sitä enää.

  Tällä hetkellä yritetään lasta, joten mitään ehkäisyä ei ole käytössä. Sitä ennen mentiin ns. varmoilla päivillä ja kortsulla. Ihan suhteen alkuvaiheessa tosin käytettiin joka kerta kortsua, mutta kun alkoi tuntua siltä, ettei vahinko haittaa, siirryttiin tuohon edellä mainittuun... ja tosiaan nykyään täysin ilman... josko sitten joskus tärppäisi.

  Veikkaan, että mahdollisen raskautumisen ja synnytyksen jälkeen palataan taas tuohon kortsun käyttöön. Miehelle se ei onneksi ole ongelma, vaikka tykkääkin mieluummin paljaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen kyllä monelta kuullut samaa miten itkuisuus, selittämättömät päänsäryt ja ärtyneisyys on ns. helpottanut pillereiden lopetuksen jälkeen kun aikaa on kulunut.. Onnekseni itselläni kävi myöskin juurikin näin ja muutenkin olo on kuin eri ihmisellä.. :) Tsemppiä vauva yritykseen! <3

   Poista
 5. Itse nuorempana (nyk.23v :D ) käytin e-pillereitä menkkakipuihin, sen jälkeen ehkäisyyn. Ne pillerit alkoi tehdä minulle oireita; ruumiinosani, lähinnä kädet ja jalat menivät tunnottomiksi aina kun kävelin ja sen jälkeen vielä pari tuntia. Pillerit vaihdoin yasmineista johonkin minipillereihin. Ne toimivat ja tykkäsin kun ei tullut menkkoja eikä ollut kipuja. Minulle ehdotettiin että vaihtaisin kapseliin kun saisin sen ilmaiseksi. Otin sen, ja n. 1,5 sitten otin sen pois (vuoden käytön jälkeen) kun halusimme perustaa perheen. Tässä nyt ollaan 1,5vuotta yritetty lasta tuloksetta ja kivuliaat menkat ärsyttää niin olen kironnut kun otin kapselin pois (jonka aikana ei myöskään ollut menkkoja)

  Mutta olen myös päättänyt että ei enään ikinä hormonaalista ehkäisyä, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, eikä semmoiset mun mielestä kuulu ihmisen kehoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei.. Kiitos kommentista! :) Mulla alkoi kivut vasta pillereiden aloitettua.. Erikoista kun kuullut myös tuosta että monet aloittavan nimenomaan kipuihin.. Kropat toimii niin erilailla... No mutta kumminkin.. Toivottavasti pian pikkuinen ilmoittaisi jo tulostaan!! :) Tsemppiä yritykseen! <3 Ja ehdottoman samaa mieltä kirjoituksesi lopusta! Ei enää yhtään hormoonia! ;) -Elisa

   Poista