keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Mitä ja miten pitäisi syödäYllä näät lautasen joka on juurikin sen ravintoympyrän sisäpuolella joka on suositus kaikkien terveydenhoitajien odotushuoneissa, neuvoloissa sun muualla. Mielipiteitä löytyy monia mikä olisi oikea tapa syödä siihen ei kai yhtä ja oikeaa vastausta ole jos katselee tämän hetkistä tilannetta kun joka tuutista sinkoilee jos jonkinmoista "oikeaa" tapaa /ruoka-ainetta jota pitäisi popsia. Monella tuntuu olevan juurikin oikea näkemys ja faktat päälle miksi pitäisi syödä juurikin näin.

Hetki sitten kuuntelin yhtä neuvoa kokeneelta ravitsemus/elämäntapaneuvojaa jossa perus lautasannokseen kuului kanafile, tomaattia ja kookoskermaa. Tai vastaavasti kalaa, tomaattia ja parsaa. Mahdollisimman yksinkertaisesti ilman perunaa ja muita juureksia, kasviksia ym. Salaatti piti syödä salaattina ilman eläinkunnan tuotteita. Viljat, peruna, punainen liha, maitotuotteet ja muut piti jättää kokonaan pois. Superfoodit oli parasta mahdollista! Raakaruokaa om nom nom.  Näin söin hetkellisesti itse kun koitin löytää kroppaani tasapainoa, eroa en kuitenkaan huomannut. Kana ja kala tuli aika pian jo korvista ja ruokailu tuntui tylsältä niin värittömillä lautasilla ja kokoajan tuntui ettei löydy mitään mitä saisi syödä. Joten painon nostatusta ajatellessa oli otettava järkikäteen.

Joten nyt syön niin että kalan, kalkkunan tai kanan kaverina on aina esim. perunaa, pastaa, bataattia tai salaatti annos. Tai vastaavasti tuon yllä olevan kuvan mukaan. En tiedä onko sekään nyt sitten hyvä tapa syödä mutta ainakin ruoka edes näyttää siltä että sitä haluaa syödä!

Punainen liha on ollut nyt parisen kuukautta poissa ruokavaliosta. Sen jätöllä pois ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta kohtauksien kestoon tai vähenemiseen joten otan naudan takaisin, possu jääköön hyvinkin pienelle syönnille, sitä ei todella mieli tee joten miksi söisi jotain väkisin.. Riistaa olen syönyt kyseisen kokeilun aikana ja aijon syödä jatkossakin.

Superfoodeihinkin olisi varmasti pitänyt perehtyä enemmän mutta ehkä annan itselleni aikaa ja kropalle tietysti myös. Ei varmaan montaa muutosta kannata kerralla toteuttaa silloin ei ainakaan varmasti tiedä mikä toimii omalle keholle parhaiten. Joten niitä en kuitenkaan aijo kokonaan unohtaa. Tarvitsen kunnon tiedot mitä ja miten niiden kanssa toimitaan ja sitten koitan kunnolla jos siltä tuntuu.

Leipäjuusto salaatti 
Vilja-allergian jälkeen olen oppinut kuuntelemaan ja kunnioittamaan omaa kehoa ihan erilailla mitä ennen. En tarkoita että olisin ennen syönyt mitä tahansa kuraa kuitenkaan. Mutta nykyään todella mietin mitä syön ja haluan voida hyvin, saada energiaa hyvistä raaka-aineista, siitä mitä suuhuni laitan.

Siitä neuvosta mitä sain "ihana elämä terveysanalyysissä" olen kyllä täysin samaa mieltä. Keho kyllä kertoo mikä ei sovi, jollei se kerro sitä sillä että jotain ruokaa ei tee mieli niin kyllä sen olossa tuntee. Selittämättömissä pään, nivelten, ym säryissä, vatsaoireiluna, röyhtäilynä jne. Ennen esim. mun mahani piti "nälkä" murinaa vähän väliä olin tottunut siihen enkä pitänyt sitä mitenkään epänormaalina. Nyt kun syön ns. terveellisemmin ja sitä mikä mun keholleni sopii on tuo kurina lähes kokonaan tiessää. Todella harvoin enää kuulee masun murinoita ja se taas kertoo siitä että sinne ei ole pistetty mitään mikä ylikierroksia ja "liikaa työtä" aiheuttaisi sisuksiin joten jokseenkin olen oikeilla raiteilla ruokailun suhteen vaikka siinä töitä vielä onkin.

Jonkun korvaan kuulostaa ehkä oudolta että "ihan täytyy ajatella mitä syö, eiku perus kotiruoka kaikkine monipuolisuuksineen nyt ole se hyvä valinta, kaikki kai tietää että roskaruoka ei ole hyväksi".. Mutta kokeilemalla pieniä muutoksia, olossa huomaa mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei joten on se ihan loogistakin. ;) Tänäpäivänä kun kaikki ruoka on niin prosessoitua ja kaupasta saatavalla maidollakaan ei ole enää mitään tekemistä oikea maidon kanssa ei kai ole ihme että moni on alkanut kärsimään selittämättömistä säryistä, kivuista, flunssailuista jne.. Joita myös harvempi osaa yhdistää ruokaan. Mulle positiiviset muutokset / kokemukset on tapahtunut oikeestaan puoli vahingossa kun olen koittanut saada kehoa voimaan paremmin ruoka muutoksilla. Olen hakenut takaa kohtauksien vähenemistä kun syytä on yritetty löytää ja vastauksen saaminen on kestänyt. Näin olen ns. eksynyt kokeilemaan jos jonkinmoista ja enää en epäile hetkeäkään miten suuri vaikutus vointiin on sillä mitä suusta alas laitat vaikka kohtauksiin se ei olekkaan vaikuttanut mutta olen muuten paljon terveempi ja energisempi mitä ennen! On jäänyt jatkuvat flunssailut, päänsäryt jne.. Toki joo, kyllä edelleen joskus sairastan ja päätä jomottaa mutta päänsäryllekkin usein keksin syyn kun mietin mistä se voisi johtua.

Kuuntele kehoasi, äläkä pelkästään mielitekojasi.


Suosi suomalaista. ;)Kuulisin mielelläni muidenkin ruokailu tottumuksista ja "kokeiluista"! :)

-Elisa
2 kommenttia on "Mitä ja miten pitäisi syödä"
  1. Hei! Luin tarinasi uusimmasta kaks plus-lehdestä ja en voi olla ihmettelemättä yhtä asiaa. Nimittäin kerrot sairastavasi vilja-allergiaa johon käytät gluteenitonta ruokavaloita? Gluteeniton ruokavaliohan kuuluu keliakiaan ja vilja-allergia johtuu taas allergiasta viljojen proteiinille joten gluteeniton ruokavalio ei ole siihen yksistään sopiva koska gluteenittomatkin tuotteet voivat sisältää viljojen proteiineja joita vilja-allergikko ei kestä.
    Ymmärsinko jutusta jotain väärin vai johtuukohan vatsavaivasi sittenkin edelleen väärästä ruokavaliosta?

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentistasi! :) Lääkärin mukaan minulla on vilja-yliherkkyys enkä voi käyttää tuotteita mitkä sisältävät gluteenia.. Ruokavalio on kuten keliaakikolla eli kaikki tuotteet joissa gluteeniton merkintä käyvät minulle ja tuotteet joiden tuoteselosteesta ei löydy viljoja käyvät... Olen myös kokeillut olla syömättä kaikkea missä viljojen proteiineja mutta muutosta en ole huomannut.. Toimin kuten on käsketty ja minkä olen kokenut parhaimmaksi vaikka kroppa ei tosin edelleenkään ole kunnossa, mutta lääkäri puhuu yliherkkyydestäni allergiana sillä se on oireiltaan täysin sama kuin allergia. Sen lisäksi kohtauksien aiheuttaja on lääkärin mukaan jokin muu kuin ruokavalio.. Mutta enpä tiedä, olen itsekkin hieman ummikkona tässä... :/ Ainut mikä on tullut harvinaisen selväksi kokeilujen perusteella on se että gluteenia en enää siedä! -Elisa

    VastaaPoista