torstai 2. lokakuuta 2014

Pieni kieli imuri

Uskomatonta miten pieni ihminen imee itseensä uusia sanoja eri kielellä kuullessaan ne jo ensimmäistä kertaa! Toki oppiihan nuo pienet omaa äidinkieltäkin puhumaan jo pienenä, mutta mutta.. Poika tykkää katsella eniten lastenohjelmia ja värien/numeroiden opettelu pätkiä youtubesta jotka ovat englannin kielisiä! Hassuinta vielä se että kun ei poika niitä pätkiä jarkuvasti katsele vaan silloin tällöin unien jälkeen jaksaa hetken katsoa tai päinvastoin ennen unia.

Se tapahtui oikeastaan ihan puoli vahingossa joskus kun joku lasten pätkä tulikin englanniksi. Mutta niin uppoo venäjä, ruotsi ja jopa kiinakin. Suomen kielisiin kyllästyy huomattavaa nopeammin.

Ensimmäistä kertaa ihmettelin pojan heiluttelevan dinosaurusta leikeissään ja kutsuen sitä "dainosoaaaar" .  Sen jälkeen muutamat värit tulee englanniksi, aakkoslaulun alkupätkä, pisin lause oli Lauri kilpauton englannin kielisestä versiosta Roary the racing carista. "Heeeeelp, I`m stuck, heeeelp!!" tuolloin hän ajoi auto-parkkitalonsa kynnystä päin jatkuvasti eikä päästänyt autoa kääntymään. Eli hän jopa tiesi todella mitä tuo lause tarkoitti.. Samaa lausetta hän huusi yrittäessään rattaista pois.

Voi kunpa olis itse tai mies kaksikielinen, siitähän olis myöhemmin iso hyöty kun osais kahta kieltä! Olen välillä miettinyt pitäisikö hakea ruotsinkieliseen päiväkotiin pojan vähän kasvettua ja siitä jatkaa ruotsinkieliseen kouluun. Tai vastaavasti englanninkieliseen.  Olen kuullut niistä paljon positiivista perheiltä joissa ei myöskään vanhemmat puhu täydellistä ruotsia tai englantia. Meidän molempien englannin kieli on ihan hyvä, sellainen että sillä nyt pärjää eli ei nyt kuitenkaan täydellistä englantia puhuta mut kunhan kehtaa suunsa avata tilanteessa jossa kieltä tarvii, tiedän yleensä mitä sanoa.  Moni suosittelee laittoa päivähoitoon jo ennen koulua.. Mitä pienempi sitä helpommin oppii! Kyllä mä itse ainakin olisin hyvinkin onnellinen jos olisin kaksi kielinen!

Kuulisin mielelläni muiden kokemuksia / mielipiteitä kaksikielisyydestä ja sen opettamisesta lapselle!


-E

1 kommentti on "Pieni kieli imuri"
  1. tybyn serkku tyttö nyt 5 v puhuu ruotsia ymmärtää suomea ja sitä ujostuttaa puhua suomea mut rohkaisemalla puhuu myös suomea okei puheen kehitys tulee normaalia hitaammin kaksi kielisessä perheessä mutta myöhemmin plussaa :)

    tybyllekin tulee just italiaa espaniaa ja englantia:) piirretyistä ja ennen kaikkea musasta :)

    VastaaPoista