perjantai 4. heinäkuuta 2014

Holter-tutkimus

Sydämmen rytmien seurantaa

Holter-tutkimuslaite (24 tunnin EKG, vuorokausi – EKG rekisteröinti)  on vyötärölle sijoitettava laite, johon kiinnitetään iholle asetettavat sydämen sähkökäyrää  rekisteröivät johdot. Laite rekisteröi potilaan jokaisen sykkeen vuorokauden tai 2 vuorokauden ajalta.

Tutkimuksessa tarkastellaan mahdollisia eteis- tai kammioperäisiä lisälyöntejä tai nopeita rytmihäiriöitä. Tutkimuksessa tarkastellaan eteiskammiojohtumista ja poissuljetaan sydämen toiminnan vaaralliset tauot.

Tutkimuksen avulla selvitetään rytmihäiriöiden luonne ja mahdollisesti rytmihäiriölääkityksen tarvetta tai tehoa tai sydämen tahdistihoidon tarvetta. Lisäksi rekisteröintien analyyseistä voidaan päätellä autonomisen hermoston toimintaa. (yllä oleva teksti kopioitu Hus:in sivuilta.)

Tutkimukseen ei tarvinnut valmistautua mitenkään. Vastassa oli aivan ihana pirtsakka hoitaja joka kyseli miksi minulle tämä kyseinen tutkimus tehdään. Hän kauhisteli miten paljon minua oli jo tutkittu ja tsemppasi minua. Hoitaja pyysi minua riisumaan ylä kroppani paljaaksi ja menemään makuulle sängylle.

Ensiksi hän otti perus sydänfilmin jonka jälkeen alkoi asentamaan antureita eri kohdille yläkroppaani. Kohtia rapsutettiin hiekkapaperilla jotta läpyskät pysyisivät paikallaan 48h. Läpysköiden päälle laitettiin isot teipit jotta voisin elää mahdollisimman normaalisti (ainoa kielto oli suihkussa käynti). Intiimipesut sai suorittaa kunhan läpyskät eivät kastuneet.
Siinä epäselvää kuvaa teipatusta rintakehästä, johdoista ja laitteesta joka roikkui lanteilla 48h.

Lappujen ja johtojen asennuksen jälkeen sain lähteä kotiin. Hoitaja antoi mukaani olkalaukun, jossa oli pieni laite joka rekisteröi sydämeni lyöntejä yms. Sivussa oli myös pieni nappula mitä tuli painaa jos tuntui epämukavalta tai lisälyöntejä tai jos kohtaukseni sattuisi alkamaan testin aikana. Näin ei kuitenkaan käynyt. Eli filmille ei jäänyt jälkeä kohtauksestani ja sen aikana sydämeni toiminnasta. Mikä oli kurja koska olisi ollut toki tärkeää saada se rekisteröityä vaikka kohtaus onkin kamala. Liikuin normaalisti ja touhuin tavalliseen tapaan mutta mitään erikoista ei tuona aikana sydämessä tuntunut.

Palautin tutkimuslaitteen ja johdot 2 vuorokauden jälkeen pulssiin ja jäin odottamaan hoitajan soittoa. Hän totesi filmin muuten normaaliksi lukuun ottamatta muutamaa verenpaineen äkillistä laskua/nousua. Ja harmitteli myöskin kun laitetta ei voinut pitempään pitää jotta olisi kohtauskin sinne saatu tallennettua.


Omalle lääkärille soittoaika ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu. Gynekologille varmaan kymmenettä kertaa sisätutkimukseen ja alateitse tehtävään ultraan. Tutkimuksia on tehty monia koska on haluttu selvittää olisiko synnytyksessä voinut tapahtua jotain josta kaikki johtui. Mitään ei löytynyt tälläkään kertaan. Normaalit munasarjat ja kohtu, ei mitään ylimääräistä. 

-E
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti