maanantai 1. syyskuuta 2014

Hyvästi e-pillerit

Eilinen päivä meni tutkiskellen erilaisia hormoni-joogia, ruokavaliota joka edesauttaa oman hormoni-tasapainon hyvinvointia. Mitkä vitamiinit on hyviä ja mitä muita poppas konsteja olis olemassa jotta mä nyt sisukkaasti saan omat hormonit heräämään unilta ja e-pillerit jäämään apteekin hyllylle. Päätin että nyt mä todella alan tekemään asioita jotka tekee mulle hyvää. Liikun sen verran kun pystyn, syön kunnon määriä ruokaa jotta ylimääräisiä herkkuja ei tarvis popsia kaapista niistä kun saa vaan hetkellistä energiaa. Sokerit on muutenkin huonoksi hormoni-toiminnalle ja niistä tulee muutenkin loppujen lopuksi vähän höntti-väsymys olo. (EN SIIS VÄHENNÄ SOKEREITA PELOSSA LIHOTA!)

Hormoni-jooga on myöskin melko mielenkiintoinen. Olen kuullut siitä aiemminkin mutta turun-seudulta en ole vaan löytänyt ikinä opetusta. Nyt päätinkin ottaa siitäkin selvää itse youtuben jooga-gurujen videoiden kautta sekä lukemalla. Oon valmis kokeilemaan kaikkea jotta voin paremmin ja saan kuukautiskivut minimoitua tai ainakin siedättäväksi, sekä mielialojen vaihtelut ja muut tasapainoon.

Sairauteni vuoksi olen käynyt ainakin 10:llä eri gynekologilla tämän 2,5-vuoden aikana. Kun on tutkittu voiko oireeni olla yhteydessä synnytykseen ym. Nämä 10 lääketieteen gyneä ovat JOKAINEN olleet erimieltä siitä mitä ehkäisyä mun olis hyvä käyttää. Miten 10 eri ihmistä voi jokainen suositella eriä? Niin se lääketeollisuus vaan pyörii, jokainen tuputtaa sitä minkä kanssa on sillä hetkellä sopimukset ja mistä on kuullut ehkä olevan jollekkin hyötyä. Mutta osaako joku kertoa ketä mun sitten pitäis kuunnella kun jokaisen ihmisen keho on erilainen ja reagoi erilailla. Lukemattomien e-pilleri kokemusten lukemisen ja kuulemisen perusteella tein itse päätöksen kokeilla olla ilman e-pillereitä. En vielä tiedä mihin ehkäisyyn päädyn mutta luomuna mennään nyt hetki, toki ei tänne vauvoja olla tekemässä kuitenkaan eli ehkäisystä pidetään kuitenkin huolta. Kukaan gyneistä ei suositellut olla ilman mutta katsotaan nyt. Duunia teen ainakin sen eteen jotta keho toimis omilla hormoneilla ja että ne kuukautiset tulee joka kuukausi eikä ole vuotta pois mitä ne on nyt ollut edellisistä pillereistä johtuen.

Naishormoneja ovat estrogeenit jotka säätelevät hormoni-toimintaamme. Lyhykäisyydessään niiden ollessa epätasapainossa kroppa ei voi hyvin, kertyy ylimääräistä rasvaa yleensä alavatsalle ja reisiin (mun kohdalla nyt ei koska sairaus imenyt viimisetkin rasvat), mielialojen vaihtelu on suurta ja kylmät sekä kuumat aallot kuuluvat myöskin tähän yhtälöön.

Estrogeeni rikkaita ruokia ovat:
 • herneet
 • granaattiomena
 • siemenet ja marjat
 • parsakaali
 • kananmuna
 • selleri
 • porkkana
 • peruna
 • paprikat
 • kesäkurpitsat
 • punajuuri
 • valkosipuli
 • munakoiso
 • kurkku
 • bataatti
 • omena
 • punaiset pavut
 • kurpitsa

 Hormonien toimintaa voi myös parantaa vitamiineilla kuten E:llä joka on kaikille naisille tärkeä vitamiini kunhan sitä ei syö liian suuria määriä. Sen lisäksi B, D, sinkki + magnesium on hyvä pitää osana jokaista päivää. Eikä noita nyt pelkästään hormonien toiminnan vuoksi syödä vaan tietysti edistäväthän ne myös kroppamme muutakin hyvinvointia ja parantavat vastustuskykyä.

Liikuntaa ei tule myöskään unohtaa. Jokainen veriryhmä kaipaa eriasteista liikuntaa. Omani joka on "O" nauttii se eniten rankasta treenistä mutta koska en siihen tällä hetkellä oman terveydentilani vuoksi kykene, niin liikun sen verran mikä tuntuu musta hyvältä. Aina täytyy kuitenkin kunnioittaa oman kehon voimavarastoja! Kaikilla veriryhmillä on omat tarpeet ja toiveet jotta keho voisi hyvin. Veriryhmä kohtaisesti jotkut ryhmät ovat yliherkkiä eri viljoille ja jotkut taas maitotuotteille. Näin ollen jo pelkästään esim. vehnän jättö pois ruokavaliosta voi poistaa muutaman puun pienen vaivan kehosta jota ei ole edes ymmärtänyt ennen kuin huomaa sen olevankin poissa. (tämä vehnä kuuluu taas ainakin O-ryhmälle joten tarkita omat suositukset) Mutta omaan veriryhmään kannattaa perehtyä kunnolla ja tutkia mitä oma ryhmä kaipaa ja mistä se ei nauti. Näin ollen voi tehdä itse pienen testin ja hetken syödä/juoda sen mukaisesti ja katsoa omaa vointia sen jälkeen. Jos huomaa positiivisen vaikutuksen niin onko se sitten huono asia, ei varmastikkaan. Kuka ei nyt haluis voida vieläkin paremmin. O:sta osaan sanoa myös sen verran että O:lle ei sovi sika, mutta sille tekee todella hyvää kana, kala ja kalkkuna sekä riistalihat, maksa ja muut sisäelimet(YÖK). Tällä hetkellä itse esim. kokeilen olla ilman punaista lihaa eli possua ja nautaa.

Nykyään kun viljayliherkkyydet ja muut ovat järjettömässä kasvussa, ihmiset kärsii kivuista ja muista mille ei ole lääketieteellistä apua koska lääketiede ei ole tarpeeksi kehittynyttä niin miksi ei kokeilisi itse muuttaa joitakin ruokatottumuksia jos jo pelkästään sillä voisi saada itselleen paremman voinnin.

Tällä hetkellä lukemassani kirjassa selitetään myös hyvin lääketeollisuuden ja lääketieteen toimintatapoja. Ennestäänkin olen huomannut kyseiset seikat mutta tuossa "paranemisen avaimet" kirjassa ne on jotenkin järkevämmin selitettynä ja menee kunnolla omaankin jakeluun. Sen luku siis jatkunee ja avainten selvitys prosessin opettelua odotan jo mielettömän paljon. Stressi on yksi isoin tekijä joka heikentää hormonien tasapainoa myöskin ja sitä mulla on, joten kun saan mieleni voimaan paremmin ja opin hallitsemaan stressiäni uskon voivani jo paremmin niin henkisesti kuin varmasti osittain siitä on apua myös fyysiselläkin puolella. (kirjoitukset ovat omiani eivät lääkäreiden, kirjoitan oman tutkimusteni ja lukemani/näkemäkin perusteella joten korostan jokaisen tekemään omat valintansa. Jos omistani on jotain hyötyä niin sehän on vallan mainio asia mutta en kehota ketään kokeilemaan tai tekemään mitään siksi että itse kokeilen ja teen.)

Aamusta kurkkasin ovesta ulos ja mikä ihana alkusyksyn aamu siellä odottikaan. Aurinko paitoi jo kirkkaasti vaikkakin matalalta vielä, viileys tuntui olkavarsissa mutta ei liikaa. Tuli mieleen ne monet aamut kun juoksi junnuna koulubussiin vastaavassa säässä. Syys aamuissa on vaan jotain joka sopii mulle ja mun keholleni. Ei oo vielä ollenkaan liian kylmä, just sopiva et jokanen herää hyvin töihin, kouluun ja päiväkotiin kun saa hetken nauttia tosta ilmasta. Pelkkä kylmyys ehkä sais vaan hytisemään mut aurinko tekee oman tehtävänsä ja tuo hymyn huulille, tä on hyvä päivä.

-E

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti