tiistai 5. toukokuuta 2015

Lapsen hyvä olo

Mielipide yleisellä tasolla..
Erimielisyydet eronneiden vanhempien kesken rikkoo eniten pientä tyyppiä. Se on asia joka saa mut jo pelkän ajattelun voimalla voimaan pahoin.Mun mielestäni aikuinen on aina aikuinen ja hänen on pystyttävä käyttäytymään kunnioitettavasti toista vanhempaa kohtaan vaikka kuinka suhde olisikin loppunut. Ymmärrän että kaikissa tilanteissa näin toki ei voi olla tai se voi olla hyvin vaikeaa. Mutta tilanteessa jossa lapsi kuitenkin voi edelleen olla kummankin vanhempansa kanssa en ymmärrä miksi sopu on joillekkin eronneille mahdottoman hankala.

Itse nielen kilo kaupalla "kuraa" kunhan Vee voi hyvin jos tarvis on. Pitkään jatkunut haukkuminen, kiukku, huuto ja uhkailu toki rikkoo myös lapsen lisäksi toista vanhempaa ja on se jo siinäkin mielessä väärin jos toinen vanhemmista syystä tai toisesta ei osaa olla väleissä ja koittaa haastaa riitaa jo pelkästään kuullessaan toisen hengityksen. Ei kenenkään pitäisi joutua voimaan huonosti toisen ihmisen vuoksi kun syytä ei ole.

Kuvat ovat omiani eivätkä liity kirjoitukseen / omaan elämäämme.


Pahin mitä tapahtuu tilanteessa jossa toinen vanhempi haukkuu toista on se että suurin kärsiä on aina lapsi sen lisäksi toinen vanhempi voi ruveta voimaan henkisesti huonosti. Vahvallakin ihmisellä on voimavaroja rajallisesti. Lapsi aistii kaiken vaikka ei pahoja sanoja edes kuulisi. Mutta vielä ne kuullessaan romuttuu myös pienen ihmisen elämä, kuka haluaa kuulla pahaa omasta vanhemmastaan? Voisiko se tuntua hyvältä? Se on niin väärin että mun suusta ei löydy edes riittävästi negatiivisia sanoja kuvaamaan miten kyseinen asia nostaa kiukkuani.

Miten sovussa sovittu ero voi johtaa toisen ihmisen vihaan ja mikä laittaa päänsisään kasvamaan luuloja ja oletuksia joissa ei ole päätä eikä häntää? Eikö elämä ole helpompaa, kun elää elämää sovussa, kompromissein, hyvällä mielellä ja positiivisia asioita ajatellen sekä tehden? Miksi kukaan haluaa tehdä kiusaa, haukkua, huutaa ja uhata ilman syytä? Kiltti luonteeni ei riitä ymmärtämään sitä, ei vaikka kuinka asiaa mietin. Kuka jatkaa nähdessään lapsen kärsivän? Kuka jatkaa nähdessään miten entinen puoliso on hajoamis pisteessä? En tiedä.

Liian usein kuulee miten kyseisellä tavalla tapahtuu ja se tuntuu ihan kamalalta. Ei kenenkään lapsen kuulu joutua elämään elämää kiukun, huudon ja haukkujen keskellä, syystä että äiti ja isi ei enää jatkaneet yhdessä. Miksi toista vanhempaa pitäisi mustamaalata muille ja lapselle? Miksi toisesta koitetaan antaa muille kuva mikä ei vastaisi todellisuutta? Miksi lähes pakonomaisesti kiukutaan heti kättelyssä kerta toisensa jälkeen. Miksi exän pitäisi aina olla paha ja miksi exässä pitäisi kaikki olla huonoa jos vielä muutama kuukausi sitten halusi elää kyseisen exän kanssa lopun elämäänsä? Monesti kuulee miten mustamaalaava ja kiukkuava ihminen on jätetty osapuoli tai osapuoli joka löytää nopeasti uuden kumppanin. Jos mietin että omaan elämääni tulisi mies jolla olisi lapsi, jos kuulisin hänen kohtelevan lapsensa äitiä huonosti, tuntuisi se minusta itsestäni ainakin mielettömän pahalta koska tietäisin sen todellisuuden että noiden kahden tyypin välillä on joskus ollut jotain niin suurta että yhteistä tietä on tullut tallottua, jokaisessa on aina myös hyvää.

Pieni ihminen on juuri kokenut elämänsä ehkä ensimmäisen ison käänteen joka on mullistanut hänen elämäänsä. Jos kuitenkin elämään on jäänyt vielä molemmat vanhemmat eikö pienin teko olisi antaa lapselle isi ja äiti jotka käytöksellään näyttävät esimerkkiä miten erimielisyyksistä selvitään, miten voidaan edelleen olla väleissä ja kunnioittaa toista ihmistä.

Luin esimerkin johon ajatukseen oli helppoa samaistua ja muistella aikaa omasta lapsuudesta, se meni jokseenkin näin (kyseinen lainaus oltiin sanottu juuri esikoisensa maailmaan saaneelle isälle : "mieti tarkkaan minne menet, nuori mies, mieti tarkkaan mitä teet. Pienet silmät katsovat sinua nyt ja pienet jalat seuraavat sinua." On helppo unohtaa, että nuo pienet silmät huomaavat asioita, joista ei ehkä tajua edes välittävänsä. Esimerkiksi sen miten ihmiset kohtelevat toisiaan. Kuinka usein sanotaan kiitos ja anteeksi. Pysähdytäänkö stop-merkin kohdalla kokonaan vai ei. Lapset saattavat vaikuttaa tietämättömiltä, mutta he katselevat kyllä.

-Elisa
7 kommenttia on "Lapsen hyvä olo"
 1. No heippa . ekaa kertaa kuulen että sovussa sovittu ero johtaa riitoihin koska käsitykseni mukaan kaikki asiat ja tunteet on rehellisesti käyty läpi ennen eroa. mustamaalaaminen voi johtua oman" syyllisyys "tunteen siirtämistä siis minussa ei ole vikaa vaan se toinen on se paha?.
  yleensä mustasukkaisuus kasvattaa epäluuloja ehkä vaikea hahmottaa että elämät jatkuu

  Miksi kukaan haluaa tehdä kiusaa, haukkua, huutaa ja uhata ilman syytä? Kiltti luonteeni ei riitä ymmärtämään sitä, ei vaikka kuinka asiaa mietin. Kuka jatkaa nähdessään lapsen kärsivän?


  kiukkua itsekkin tunnen aina välillä ja viha on voimakas tunne eli sillä hetkellä on vain se tunne eikä huomata sitä mitä muut ovat siinä tilanteessa kieltäytyy näkemästä kokonaistilannetta ainoastaan minän kautta voimmakkaan tunteen ollessa voimassa pitkään kehittyy muisti jälki joka tekee tavan toistaa itseään tämän ihmisen seurassa. eli jos kiukuttelen sinulle nyt ja huomenna siitä kierteestä on vaikeeta päästä irti ellei sitä itse huomaa. tunteitten käsitteleminen kuuluu aikuisuuteen rehhellisesti huomaamme itsekkin olevamme vajavaisia kieltäytyminen johtaa yleensä näkemään vain toisen pahana ja alkaa hakea muista turvaa sättimällä toista muille.

  millä tavoin uhkailua kokee tämä ihminen? henkeä? lapsen vientiä vai mitä? jos tilanne tosipaha kannattaa lapsen siirtyminen toiselle vanhemmalle hoitaa isovanhempien kautta jos mahollista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! :) Itse olen kuullut jo muutaman vastaavan tapauksen jossa kaikki sovittu romuttui ja toista vanhempaa on ruvettu kirjaimellisesti kiusaamaan ja käyttäytymään tavalla joka ei todella ole suotavaa!

  Puit hienosti sanoiksi kiukun ja voimakkaat tunteet sekä mitä siitä voi johtaa.. Kyllä minäkin kiukkua ja vihaa tunnen, mutta oma luonteeni vaan on erilainen ja ajattelen aina kokonaiskuvaa. Ehkä juuri siksi niin vaikeaa hyväksyä että jotkut kiukun vallassa käyttäytyvät miten tykkäät, mielestäni ketään ihmistä ei pidä saada voimaan huonosti vaan koska itseä sattuu kiukuttamaan sillä hetkellä. Kierre jää herkästi todella päälle, siksi mietinkin miten tuollaisessa tilanteessa mahtaisi saada tilanteen ns. laukeamaan ja muisti jäljen katoamaan ( muuttumaan totuudeksi ja näkemään kokonaiskuvan ja todellisuuden) Miten ihmisen saa näkemään omat virheet ja huonon käytöksen jollei ihminen näe itsessään virheitä eikä enää edes lapsensa pahaa oloa..

  En ole kuullut että henkeä oltaisiin uhattu, lähinnä mitä tulee lapsen kanssa tehtäviin asioihin. Uhataan tehdä asioita joita toinen vanhempi ei koe soveliaaksi lapsen kanssa jne. Ymmärrän kantasi isovanhempien välityksen kautta lapsen vaihdossa, mutta mielestäni se ei ole kivaa lasta kohtaan. Miksi vanhempien pitäisi käyttäytyä niin lapsellisesti ettei osaa pitää omia tunteitaan kurissa edes sitä pientä aikaa kun lapsi vaihtaa vanhemmalta toiselle. Se on varmasti lapselle tärkeää ja luo turvallisuuden tunnetta jos hän näkee miten hänelle kaksi maailman tärkeintä ihmistä käyttäytyy kunnioittavasti toisiaan kohtaan samassa tilassa. Varsinkin kun kiukuttelulle ei syytä olisi..

  Vaikeita juttuja..

  -Elisa / Glmamma

  VastaaPoista
 3. heippa hyviä ja vaikeita mietintöjä satuin hetkeks tulee lukemaan palaan aiheeseen myöhemmin lähetään skidin kaa ulos. nopeesti tohon yhteen juttuun se isovanhempien kautta ehkä hyvä jos uhkailua pelkoa ilmassa näkeehän lapsikin sen sitten siinä tilanteessa? mut noi muut oli tosi laajoja sisäinen pohdiskelijani otti vallan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu onhan toi ihan totta kyllä! Sitä vaan ehkä itse haluaisi että jokainen lapsi joka kuitenkin aina on syytön eroon Saisi nähdä vanhempien esimerkillisen käytöksen Eikä joutuisi vaihtaa paikkaa muiden osapuolien välityksellä..

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 4. Miten ihmisen saa näkemään omat virheet ja huonon käytöksen jollei ihminen näe itsessään virheitä eikä enää edes lapsensa pahaa oloa..


  hmm miten kierrät keskusteluissa toisen syyllistämisen tunteen koska yleensä silloin suututaan ja tulee se että kaikki minua vastaan tunne tää johtuu huonosta omatunnosta ja tekemättä jättämisistä tunteista toista kohtaan? okei mä en oo ihan varma mutta mies-miehelle se ois helpompi puhuu jos asiat näin tai siis isä-pojalle miten ite ratkoin yhden ongelman rauhallisella tunteikkaalla puheella että ei en syyllistänyt sinua mut siis se stoori on tilanne kohtainen tietysti.

  se on ehkä vähänku pikkulapselle puhumista ilman sitä ääntä jolla pikkulapselle puhutaan. ettei tuu sitä älä lässytä fiilistä. Mutta samalla tavalla kuin lapsi saadaan avaamaan maailmaansa ? tai sitten aikaa ja tilaa antamalla että saa tunteet käsiteltyä paha sanoo millä tavalla siellä suunnalla ihmiset käsittelevät itseään?

  Mutta omalta kohalta kun elin tiedostomattomassa valheessa luulin et kaikki toimii yhtä vapaasti kuin minä mutta unohdin sitten muiden tuntemukset ja tavat elää. illuusioissa toisista oikeestaan mitään tietämättä avautuminen kokonaisuudessaan sai ymmärtämään luonteen ja muutkin paremmin. omien virheitten julki tuominen vaikka kuinka noloa hävettävää olisi on se mielestäni ensimmäinen askel? keventää oloa samalla näet toisen puolen pikkuhiljalleen ilman naamion taakkaa joka on valheen ja sitä kautta vihan tiä. Toinen kokonaisvaltasempi osapuoli voi aloittaa omalla esimerkillä? niissä vaikeissa tilanteissa kysymyksellä miksi teet näin? lapsesi on surullinen teemmekö yhdessä pahaa tällä käytöksellä lapsellemme mä painottaisin tota me yhdessä sanaa se yleensä kiertää toisen syyllistymisen tunteen ja olette ns samassa veneessä?

  onko kyse miehistä? vai naisten huonosta käytöksestä?

  VastaaPoista
 5. ainiin ja sinulle joka luot noi espanialsistekstit tohon robotti hommaan helpompii sanoi tai tapani tulet tuntemaan ;)

  VastaaPoista