perjantai 8. kesäkuuta 2018

Soseita vaiko sormin

Kerroin äidilleni sormiruokailu suosion kasvusta, josta hän oli aluksi hieman hämillään. Hyvällä tavalla naureskellen, kuten yleensäkin kyllä. Äidille on ihan parasta puhua kaikista mietinnöistä, hän ei koskaan lyttää mitään, kertomalla miten on tehty jo vuosikymmenien ajan tietyllä tapaa. Vaan mielenkiinnolla kuuntelee ja keskustelee. Äidin hihitellessä ajatuksen karatessa: "Elisa meinaatko  nyt siis antaa perunan kokonaisena Jiin käteen ja siitä hän sitten oppii syömään, sano nyt vielä ettet edes keitä sitä?" Ei, en meinaa.. Enkä myöskään ajatellut jättää soseita pois, vaan hyödyntää kumpaakin vaihtoehtoa, sormiruokailun suosiosta huolimatta! Sohaisenko muurahaispesään sanoessani näin? Ehkä jonkun, keskusteluja sormiruokailusta käydään melko määrätietoisin sanoin ja soseet ovat toisille kuin punainen vaate. Itselleni ei, koska en näe syytä miksei kumpikin tapa olisi toimiva ja sopiva.



Yleisimpiä vastauksia kiinteiden aloituksesta sormiruokaillen on: "Kun valmiudet löytyy, niin aloitetaan." , "Minä en ainakaan aio syöttää lastani, hän syö itse kun olemassa on valmiudet." Oli pakko selvittää nämä valmiudet, koska vielä 6-vuotta sitten en ollut vastaavaa edes kuullut. Soseutettua alettiin antamaan, kun maito ei enää tuntunut riittävän yksin ja sormiruokailua käytettiin lisänä jos sotku ei haitannut.

Mitä nämä valmiudet sitten ovat?

  • Lapsi kiinnostuu muiden ruokailusta ja tavoittelee ruokia.
  • Lapsi istuu tuetusti syöttötuolissa, taikka tukevasti pystyssä aikuisen sylissä.
  • Saa itse napattua ruuan käteensä ja vietyä sen suuhunsa.
  • Osaa käsitellä ruokaa suussa niin, ettei työnnä kielellä kaikkea suoraan ulos.
Siinä taitaa olla tärkeimmät lähtökohdat listattuna. Niin ja iän sanotaan olevan ok 4-7kk kohdilla tähän sopiva, lapsen valmiuksista riippuen.

Me aloitettiin eilen perinteisellä perunalla, haarukalla muussasin ja laitoin hieman äidinmaitoa sekaan. Lusikalla syötin, vaikka tämä pieni jo suuhunsa kädellään löytää. Hän on nyt viikon vajaa 5kk, enkä koe että mikään muu tapa olisi ollut sen parempi vielä hänelle. Hän kun ei vielä ole tarpeeksi "kypsä" rangaltaan istumiseen, vaikka pystyyn hakeekin. Enkä yksinkertaisesti halunnut aloittaa isoja paloja kakoen. Esikoisen kanssa mentiin samoin ja motoriikka on aina ollut varsin hyvä, jopa edistyneempi, vaikka ruokailut aloitettiin lusikalla ja syöttäen. Voihan sitä lapsen käteen ja eteen viedä muutakin kuin ruokaa ja suuhun ne kaikki muukin hakeutuu vielä pitkään. En myöskään muista, että se olisi jotenkin häirinnyt meidän muiden ruokailua, jommankumman aikuisen syöttäessä Veetä. Se tuntui luonnolliselta, siihen elämänvaiheeseen sopivalta ja kuuluvalta. Oma ruoka on silti tultu syötyä samalla, vaikka toisessa kädessä lusikka olikin Veetä varten. 

Jii on ollut parin vk ajan jo äärettömän kiinnostunut meidän muiden ruokailusta ja nyt tuntui sopivalta aloittaa maistelut. Maito tulee olemaan edelleenkin pääravintona 6kk ikään, mutta siihen asti mennään uusia makuja maistellen sen rinnalla.



Millä ja milloin teillä on aloitettu/aloitetaan maistelut? 

Ihan parasta viikonloppua.

-Elisa

4 kommenttia on "Soseita vaiko sormin"
  1. Hei! Tiedäthän, että Syödään yhdessä suositusten mukaan valmiudet koskevat sekä sose- että sormiruokailua. Yhtä lailla soseeseen voi tukehtua kuin sormiruokapaloihin. Turvallinen syömisasento on molemmissa istuen joko sylissä tai kevyesti tuettuna syöttötuolissa. Sitteri ei siis ole turvallinen ruokailupaikka. Peruna myös aika järeä ja tärkkelyspitoinen vauvan masulle aloitukseen. Meillä kesti yli 8-kuiseksi ennen kuin maha kesti perunaa. Meilläkin on sekä sormi- että soseruokailtu, mutta valmiudet odotettiin molempiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän kyllä, ehkä tämä kakomis-homma oli lähinnä toiveajattelua siitä, miten pienemmällä todennäköisyydellä sitä soseella tulee kuin sormiruokaillen. :) Meillä pieni nielaissut toisesta kiinteä maistelusta lähtien jo hyvin/luonnostaan, sekä vatsa on kestänyt ilman kurjia oireita onneksi! <3 Sitteri on meille todettu toimivaksi pystyasennossa siihen asti kunnes syöttötuoliin siirrytään, näin oli esikoisenkin kanssa. :) Kiitos kommentistasi! -Elisa

      Poista
  2. Hei! Meillä esikoinen täyttää pian 6v. ja muistan, että hänen ollessaan puolivuotias, sormiruokailu oli tosi tosi uusi juttu. Meillä oli aikaansa edellä oleva "ekohippi" neuvolanterkka, todella mukava ja kannustava, ja hän rohkaisi jo silloin minua tutustumaan sormiruokailuun. Meillä kaikki kolme lasta ovat saaneet sekä soseita, että sormiruokaa. Ajattelen samoin kuin sinä, ne eivät sulje toisiaan pois. Ainahan se hermoja kysyy kun lapsi harjoittelee itsenäistä ruokailua, mutta lyhyt hetki se lopulta on. Olen myös tietoinen näistä anonyymin mainitsemista istumis- ym. suosituksista, mutta kyllä mekin on sitterissä annettu lapsen ruokailla alkuun. Tärkeintä on se, että lapsi ruokailee valvotusti ja että vanhempi on tietoinen siitä, mitä lapselle antaa ja on valmiudet toimia jos kurkkuun vaikuttaa jotain jäävän. Pienillä kakomisrefleksi on edempänä suussa kuin aikuisilla ja toimii usein hyvin. Me on aika nopealla tahdilla annettu uusia makuja, peruna, porkkana, bataatti, avokado, parsakaali, omena... Meillä ainoa vatsanväänteitä aiheuttanut oli maissi, mutta sekin vain alussa. Ihanat lapset sinulla, tsemppiä ruokailuihin ja ihanaa kesää teidän perheelle! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) Hyvin samalta kuulostaa teidän ruokailut kyllä! Itse mietin juuri tuota tahtia, miten nopeaan niitä uusia uskaltaa antaa.. Ihan kuin esikoisen kanssa näistä ajoista olisi jo ikuisuus, enkä muista kunnolla sitäkään enää. :o Nyt on mennyt peruna, bataatti, päärynä, sekä kurkkutikun maiskuttelu hyvin. Ehkä parin pv päästä uskaltaisi ottaa kaapissa odottavat porkkanat kehiin! :D

      Ihanaa kesää sinulle ja perheellesi! :)

      -Elisa

      Poista