perjantai 18. toukokuuta 2018

4kk täysimetystä

Jokaisen tiheänimun, hulinan ja milloin minkäkin lipomisen sekä ähinöiden kohdalla, tähän pisteeseen pääsy on tuntunut hyvinkin haastavalta ajatukselta välillä. Mutta hei, tässä ollaan ja ihan sairaan siistiä! Olen onnistunut ruokkimaan kuopuksen pelkällä rinnalla ekasta päivästä tähän pisteeseen ja tunnen super onnellisuutta siitä. Tämä imetys kun ei kaikille ole itsestäänselvyys, mitä sen sujumiseen tulee. Toisilla on huomattavasti enemmän haasteita onnistua ja toisilla homma toimii ilman yhtäkään ongelmaa. Siksi haluankin korostaa miten jokainen maito, tuli se sitten tissistä tai pullosta korvikkeena on asia jota en koskaan lähtisi itse arvostelemaan. Tiedän todella miten homma voi tyssätä jo alkumetreille.  Alusta asti lähdin ajatuksesta, miten jokainen päivä on eteenpäin ja jokainen vaihtuva viikko uuteen, on jo todella hyvä. Koitin olla luomatta liian suurta painetta ja uskottiin homman onnistumiseen kikka kolmosiin luottaen, joista kuulin sekä luin PALJON tällä kertaa etukäteen.


Imetykseen valmistautumisesta ennen vauvan syntymää pääset lukemaan täältä. Sekä alkuviikoista imetys hommissa täältä.

Nyt on takana tosiaan tuo 4kk raja, jonka jälkeen neuvolasta kerrotaan, miten vauvalle voi alkaa antaa maisteluannoksina kiinteitä, maidon kaveriksi. Kuitenkin 6kk asti suositellaan maidon olevan pääravintona rintaruokitulle pienelle. Jotkut jatkavat 6kk pelkkää täysimetystä ja toiset ovat tässä vaiheessa jo aloittaneet kiinteät. Me ajateltiin mennä maidon kanssa vielä ainakin tämä viikko, ehkä seuraavakin, ehkä 5kk tai jopa sinne 6kk, jos vauvan kasvu ja tyytyväisyys pysyy sellaisena, että näin on vielä hyvä. Kiinteillähän ei suositella korvattavan pääravintoa vielä, vaan 6kk asti pelkän rintamaidon sanotaan olevan niin super ravinteikasta, ettei muuta tarvita. Katsotaan edelleen päivä kerrallaan, miten pienen kiinnostus meidän ruokia kohtaan heräilee ja miltä vaikuttaa.

Esikoisen kohdalla käskettiin neuvolasta aloittaa vellin juottaminen 2,5kk kohdalla ja peruna aloitettiin 3kk. Nyt näin jälkikäteen en olisi moiseen ryhtynyt, vaan mennyt maidolla kuitenkin inan pidempään, mutta enpä osannut kyseenalaistaa. On ihan syy, miksi masuun ei kannattaisi laittaa muuta liian aikaisin, suolistolle kun on tärkeää antaa aikaa kehittyä.

Miten ja milloin aloititte kiinteät? Sormiruokaillen vai soseilla? Itseä jotenkin houkuttaa sormiruokailun kokeilu, vaikka kyllä jännittää antaa vauvalle pala esim bataattia ilman soseuttamista. Iiik. No, mietitään sitä vielä.

Ihanaa viikonloppua ja aurinkoa päiviin.

-Elisa
2 kommenttia on "4kk täysimetystä"
  1. Hyvin meni tytön kanssa sormiruokailu, hyviä kokemuksia myös lähipiiristä. Lapsi saa tutustua rauhassa ruokiin ja koostumuksiin. Jotenkin se pelkkä ruuan lappaminen lusikalla suuhun ei tunnut yhtä loogiselta. Mutta ehdoton en ole tämän suhteen, meille paras tapa oli sormiruokailun yhdistäminen soseisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Samalla fiiliksellä itsekin alan olemaan! :) Hyödynnetään molempia, kuten esikoisenkin kanssa. Ihanaa kesää ja kiitos kommentistasi! <3 - Elisa

      Poista