perjantai 31. maaliskuuta 2017

Siitepölyallergisen ruokailu

Tiesitkö jopa joka viiden kärsii siitepölyallergiasta ja osa nuhanenä saa siitä syystä lisää oireilua myös tietyistä ruoka-aineista varsinkin siitepölykauden ollessa aktiivinen. On kyllä vääryys jo itsessään, eikö riitä nuha, vuotavat silmät, kurkussa karhea tunne ja monia muita oireita. Eipä taida kaikilla riittää. Ristiaine-allergia selittyy osittain kasvien sukulaisuuksilla ja siitä syystä ne herkistävät meistä osan reagoimaan vaikka ei olisi ollut lähelläkään siitepölyä erittävää kasvillisuutta.

Silti puhun kyllä monipuolisen ruokavalion puolesta ja kehotankin jokaisen luottamaan omaan kehoon ja sen kertomukseen voinnista enkä lopettamaan alle laatimani listan jokaista ruoka-ainetta vaan koska ne voi mahdollisesti aiheuttaa ristiaine-allergia oireita nuhanenästä vatsa ongelmiin. Jokin toimii toisella ja toiselle sillä ei ole mitään vaikutusta, vaikka kumpikin olisi allerginen esim. koivulle joka aiheuttaa jopa 70%:lle oireilua tietyistä ruoka-aineista. Näin ollen tämä on lähinnä vinkki vitonen jos ihmettelet miksi keho reagoi tiettyyn vuodenaikaan usein hassulla tavalla. Yhtenäisyys voi löytyä ihan vaan välipalaksi syödystä ompusta.

Yleisimmät allergisia oireita aiheuttavat ruoka-aineet koivu allergisilla:

-pähkinät (ovat koivun lähisukulaisia) maapähkinä, manteli, saksan- sekä hasselpähkinät

-hedelmistä: omena, kiivi, luumu, persikka, kirsikka, sekä päärynä

-kasviksista: lanttu, peruna, porkkana, palsternakka (kuorimisen yhteydessä, ei aina kypsennettyvä), tomaatti, paprika sekä selleri

-mausteista: pippuri, kaneli, kurkuma, curry, fenkoli, inkivääri, anis, kumina, korianteri sekä sinappi

-hernekasveista: pavut, soijapavut, herneet

Pujo allergisten mahdollisia oireita aiheuttavia ruoka-aineita:

-hedelmistä: kiivi sekä mango

-mausteista: pippurit, anis, korianteri sekä tilli

-juureksista: porkkana, palsternakka, selleri ja sipuli


Hyvä huomioida!

Monille ristiaine-allergisille oireita voi helpottaa ihan jo vaan ruoka-aineen kypsennys, pakastus taikka pilkkominen. Myös kypsyysasteella sekä lajikkeella on monesti merkitystä. Joten jos jokin omena tuottaa ongelmia, kokeile toista lajiketta ennen kuin jätät omenan syönnin kokonaan.Tuolloin oireita ei välttämättä tule ollenkaan mikä onkin tärkeä muistaa ja etsiä itselle sopivat tavat syödä. Siedätys on myös yksi tapa ja jossain kohtaan ihan järkevää ainakin kokeilla (oireilun ollessa suurta, käänny lääkärin puoleen).


Aurinkoisia kevätpäiviä, tuo tämän päivän lumikin on vaan pakkasukon viimeisimpiä aivastuksia! ;)

-Elisa


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti