lauantai 20. lokakuuta 2018

Mietitään hetki

Huomasin eilen vanhan ystävän jakaman lainatun tekstin facebookissa. Aiheesta, josta monesti puhun ja johon puutun, kun kuulen jotain josta en näe faktoja suoraan edessäni. Nimittäin siitä mistä tietää toisen sanoman olevan juurikin niin kun puhutaan jostain, joka ei ole paikalla vaikuttamassa. Tai tilanteesta jota et ole ollut itse todistamassa, onko edes asiaa kertova ollut? Mistä tietää asian olevan tietyllä tapaa ja onko sillä toisaalta edes merkitystä, jos asia ei tuo mukanaan mitään hyvää tai hyödyllistä.





Teksti meni jotakuinkin näin:

Tapaat tuttavan, joka haluaa kertoa sinulle asian, jonka on juuri hetki sitten kuullut toiselta.  Ennen kuin annat tuttavan kertoa, pyydät häntä läpäisemään pienen testin, joka on nimeltään "kolmoissuodatintesti". 

Tuttava ihmettelee, joten kerrot hänelle testin kulusta ja pyydät häntä kokeilemaan suodattamaan sen jota hän on sanomassa. Ensimmäisen osion nimi on "totuus". Eli kyseenalaistat tuttavasi, onko hän varma että se mitä hän aikoo sinulle kertoa, on todella totta?

Tuttava vastaa kielteisesti ja kertoo kuullensa asiasta itseasiassa ohimennen. Näin ollen tuttava ei voi itse tietää onko asia totta vaiko ei. 

Pyydän häntä siirtymään seuraavaan kohtaan testiä, joka kantaa nimeä "hyvyys". Kyseenalaistan asian, jota en vielä ole kuullut, kysymällä: "Onko se, jota aiot minulle seuraavaksi kertoa, niin jotakin hyvää tästä ihmisestä, jonka myös minä tunnen?"

Tuttava vastaa jälleen kieltävästi ja hieman hämmentyy, asia on ennemminkin huonoa. Tämän jälkeen hän koittaa jatkaa lausettaan: "mutta...". Jolloin keskeytän vastaamalla: "Eli aiot kertoa minulle tuttavastamme jotakin pahaa, etkä edes tiedä sen olevan totta?"

Tuttavani hieman jo nolostui, mutta kerroin testissä olevan vielä yksi vaihe jäljellä. Sillä osiolla testin voi vielä läpäistä. Se osio kantaa nimeä "hyödyllisyys", eli onko tiedosta minulle jotakin hyötyä?

Saan jälleen kieltävän vastauksen ja jatkan: " Eli aiot kertoa minulle asian joka ei ole totta, eikä hyvää, eikä siitä ole minulle mitään hyötyä, miksi edes aloit kertomaan siitä minulle?"

En ole koskaan ymmärtänyt, selän takana puhumista. En sitä, miten kerrotaan toisesta jotain josta ei ole faktoja. Miten uskotaan kuulopuheisiin ja mennään itse saman asian vietäväksi, elämään toiselta kuultu totuutena ja tehdään oma johtopäätös sen mukaisesti. Mun mielestä ahdistavaa ja melko surullistakin! 

Ja muista, jos joskus kuulet itsestäsi jotain, jonka tiedät olevan valhe. Ei ole mitään merkitystä, mitä joku toinen ajattelee. Kun tiedät itse totuuden ja pystyt seisomaan sen takana, on kaikki aika hyvin. 



Ihanaa viikonloppua. Ajattele.

Rakkaudella Elisa 






2 kommenttia on "Mietitään hetki"